Telefoane pentru bătrâni – ieftine, cu taste mari, uşor de folosit

February 18, 2013 No Comments

telefoane-batrani-featured-238x119

Persoanele în vârstă au nevoi specifice când aleg un telefon mobil: să aibă taste cât mai mari, să aibă un meniu cât mai uşor de folosit şi să fie ieftine.

 

Dacă pe piaţa europeană oferta de produse dedicate bătrânilor este generoasă, în România telefoanele disponibile pentru astfel de persoane sunt mult mai reduse ca număr.

Astfel, în magazinele online nu ai aproape nicio şansă să găseşti telefoane special concepute pentru bătrâni, cel mai probabil pentru că acestea nu aduc vânzări ridicate care să justifice prezenţa în stoc.

Partea bună este că operatorii de telefonie mobilă au în oferta cel puţin un telefon mobil gândit pentru bătrâni, însă partea mai puţin bună este că obţinerea telefonului este condiţionată in general de achiziţionarea unui abonament de voce, lucru care nu este pe placul tuturor.
Există însă şi câteva magazine online mai puţin cunoscute care oferă câteva telefoane pentru vârstnici, astfel că situaţia este cât de cât echilibrată.

Panasonic KX-TU301

Panasonic KX-TU301 iese în evidenţă prin tastele de mari dimensiuni cu fonturi generoase şi un meniu simplificat. În plus, în cazul unei urgenţe, poţi apăsa un buton pentru apeluri prioritare, prin care telefonul sună automat la cinci numere predefinite până când cineva răspunde. În acelaşi timp este activată şi funcţia de convorbiri prin difuzor, pentru situaţia în care apelantul nu-şi poate folosi mâinile.

Telefonul rezistă la şocuri dacă este scăpat de la înălţimi de până la 1.5 metri şi are inclusiv lanternă, însă ecranul are o diagonală de numai 1.8”. Acumulatorul de 940 mAh asigură o autonomie de până la 11 zile în stand-by şi patru ore de convorbiri.

Modelul poate fi cumpărat pentru 19 EUR împreună cu un abonament Vodafone Senior de 6 EUR/lună care include 500 de minute în reţea şi 50 de minute naţionale.

Telefonul costă aproximativ 300 RON şi poate fi cumpărat şi din magazinele partenere Panasonic din România, iar lista completă a acestora o găseşti aici. Din păcate, nu avem informaţii despre preţul lui Panasonic KX-TU301 în aceste magazine oficiale.

Panasonic KX-TU301
Panasonic KX-TU301

Vodafone 155

Vodafone are în ofertă inclusiv un telefon mobil pentru bătrâni sub brand propriu. Botezat Vodafone 155, telefonul are de asemenea un buton de tip SOS cu o funcţie similară cu cea de pe Panasonic KX-TU301, dar şi lanternă. Pe lângă dimensiunile reduse, un alt avantaj este greutatea de numai 68 de grame, lucru important pentru cei care nu sunt obişnuiţi să poarte telefoane. Ecranul este de dimensiuni mici, întrucât are o diagonală de numai 1.7”, însă fonturile alese sunt mai mari decât la alte telefoane pentru a fi lizibile mai bine de către persoanele cu probleme de vedere. Una dintre puţinele funcţii suplimentare ale telefonului este radio FM, însă nu există jack de 3.5 mm pentru căşti prin prisma publicului ţintă. Acumulatorul Li-Ion se încarcă prin USB şi oferă o autonomie de până la 29 de ore în standby şi până la 10 ore de convorbiri. Telefonul costă doar 1 EUR la abonamentul Vodafone Senior de 6 EUR/lună care include 500 de minute în reţea şi 50 de minute naţionale. Operatorul nu menţionează pe site-ul oficial dacă poate fi cumpărat şi fără contract, însă este disponibil la un magazin online pentru 171 RON. Vodafone 155
Vodafone 155

Alcatel OT-282

Orange are de asemenea un telefon pentru bătrâni în ofertă. Este vorba despre Alcatel OT-282, un dispozitiv care beneficiază de asemenea de taste de dimensiuni mari, taste şi mai mari pentru primirea şi respingerea apelurilor, dar şi funcţie SOS asemănătoare cu cele întâlnite pe Vodafone 155 sau Panasonic KX-TU301.

Dotările tehnice sunt de asemenea minimale: telefonul are ecran color cu diagonală de 1.8” şi rezoluţie 160×128 pixeli, funcţie de mesagerie şi radio FM, iar acumulatorul Li-Ion de 1000 mAh asigură o autonomie de până la 29 de ore în standby şi până la 10 ore de convorbiri.

Telefonul costă 35 EUR (aproximativ 150 RON) fără contract, dar este oferit gratuit la încheierea unui abonament Senior 6 pe doi ani care costă 6 EUR/lună şi include 400 de minute în reţea, 100 de minute în reţele fixe de telefonie şi 50 de minute naţionale.

Alcatel OT-282

Alcatel OT-282

MyPhone 5300 Forte

MyPhone 5300 Forte este unul dintre telefoanele pentru seniori cu cele mai mari butoane, care sunt realizate în relief pentru a putea fi delimitate şi mai bine de persoanele în vârstă cu probleme de vedere. În plus, telefonul este rezistent la praf şi apă conform certificatului IP56, iar ecranul de 1.65” are fonturi foarte mari în special la apelarea unui număr de telefon.

Aparatul beneficiază de alarmă, calculator şi radio, iar acumulatorul are numai 500 mAh, însă specificaţiile tehnice de bază permit o autonomie generoasă de până la 16 zile în standby şi până la 6 ore de convorbiri. Preţul său este de aproximativ 225 RON.

MyPhone 5300 Forte

MyPhone 5300 Forte

MyPhone 1045

Un alt model pentru seniori din portofoliul companiei poloneze MyPhone este 1045, care are de asemenea taste generoase, dar şi un buton SOS pentru urgenţe care funcţionează în modul descris mai sus. Printre puţinele opţiuni suplimentare se numără lanterna, alarma şi calendarul, iar telefonul beneficiază şi de jack audio de 3.5 mm şi o pereche de căşti inclusă în pachet.

De asemenea, în pachet este inclus şi un stand pentru situaţiile în care telefonul este folosit mai mult acasă. Preţul telefonului este de aproximativ 144 lei.

MyPhone 1045

MyPhone 1045

Platoon Senior S-02 GPS

Aşa cum sugerează şi numele, Platoon Senior S-02 GPS are avantajul unui sistem GPS care îţi permite să monitorizezi permanent locul în care se află persoana în vârstă care deţine telefonul, prin intermediul Google Maps. În plus, telefonul este dotat şi cu tehnologia LBS (Location-Based Service), care permite localizarea exactă inclusiv în spaţii închise precum staţiile de metrou, acolo unde semnalul GPS nu poate fi recepţionat.

În rest, şi acest telefon are taste cu dimensiuni mari, dar şi buton SOS care odată apăsat apelează trei numere de telefon predefinite până când răspunde cineva. Există şi lanternă, dar şi meniu în limba română, iar acumulatorul are o capacitate de 1400 mAh, mai mare decât a celorlalte telefoane pentru a face faţă consumului de energie generat de GPS. Preţul solicitat este de aproximativ 293 RON.

Platoon Senior S-02 GPS

Platoon Senior S-02 GPS

Concluzii

Oferta de telefoane pentru bătrâni este destul de limitată în România, însă persoanele în vârstă au câteva opţiuni interesante pentru a alege un telefon potrivit pe care să îl folosească cu uşurinţă. În plus, fiecare telefon prezentat are taste mari şi buton special pentru apeluri de urgenţă, plus alte dotări specifice utile precum lanterna.

Deocamdată, oferta este propusă mai mult de producători de telefoane mai puţin cunoscuţi, însă probabil că treptat vor apărea şi produse lansate de companii cunoscute în domeniu.

, , Mobile

Leave a Reply

WordPress SEO